De drie principes van flow

skiFlow is de meest optimale toestand waarin je kunt verkeren in je werk. Je gaat helemaal op in wat je doet, je vergeet de tijd en haalt het beste uit jezelf. Flow is niet iets van een bepaalde type mens of werk. Het is meer afhankelijk van hoe je werk benaderd, dan van welk werk je doet of wie je bent. In deze worden drie principes beschreven die je helpen meer flow te vinden.

In werk staan we voor verschillende soorten uitdagingen, zowel door de eisen die het werk aan ons stelt (inhoudelijk, sociaal e.d.), als de verwachtingen die we van onszelf hebben. Tegenover deze uitdagingen staan onze vaardigheden en vermogens. De balans tussen deze twee bepaalt in hoge mate hoe het werk ervaren wordt. Flow ontstaat wanneer deze balans perfect is. Onderstaande grafiek laat zien welke andere aspecten van beleving ontstaan wanneer de balans minder goed is.

Zijn de uitdagingen iets te hoog, dan ontstaat spanning. Dit kan als positief ervaren worden (spannend), maar wanneer het te lang aanhoud gaat het ten koste van onze energie en prestaties. Worden de uitdagingen echt te hoog, dan ervaren we stress. In tegenstelling tot spanning is stress duidelijk negatief. Wanneer je te lang stress ervaart kan dit leiden tot burnout. Worden de uitdagingen te laag, dan zien we in eerste instantie een gevoel van routine ontstaan. Dit kan prettig zijn (alles gaat z’n gangetje), maar gaat uiteindelijk ten koste van motivatie en persoonlijke ontwikkeling. Zijn de uitdagingen echt te laag, dan ontstaat verveling. Verveling is duidelijk negatief en teveel verveling kan leiden tot apathie (bore out).

Principe 1: gepaste uitdagingen

De eerste stap in het realiseren van meer flow is zorgen voor een goede balans tussen uitdagingen en vaardigheden. Dit betekent gepaste uitdagingen zoeken. Dit lijkt eenvoudiger dan is. Niet zelden stellen mensen te hoge (door ambitie) of juist te lage eisen (door angst) aan zichzelf. Het is zeer moeilijk om een goede inschatting te maken hoe hoog de lat moet liggen. We kunnen een grove inschatting maken, maar om de juiste balans te vinden zul je meer bewust moeten worden van werkbeleving. De belangrijkste regel is hier de uitdaging helder, overzichtelijk en net haalbaar te maken.

Principe 2: ontwikkeling

Flow is ook de toestand waarin we de snelste ontwikkeling doormaken. Het gevolg hier van is dat een uitdaging al snel geen uitdaging meer is. Vaardigheden en vermogens nemen toe, waardoor de uitdaging te laag wordt. Om in flow te blijven zul je een nieuwe uitdaging moeten vinden. Dit kan op twee manieren; je kunt iets anders gaan doen (een andere uitdaging zoeken) of het moeilijker voor jezelf maken (een hogere uitdaging zoeken). De laatste benadering leidt tot diepere flow en zo ook meer voldoening en motivatie. Het principe van ontwikkeling betekent het steeds verder en dieper ontwikkelen van vaardigheden en vermogens. Vaardigheden en vermogens zijn niet statisch (iets wat je wel of niet hebt), maar zijn altijd in ontwikkeling. Dit principe toepassen betekent jezelf afvragen wat de volgende stap in die ontwikkeling is.

Principe 3: volledige aandacht

Flow wordt ook wel het samensmelten van actie en bewustzijn genoemd. Dit kun je ook bereiken door de aandacht volledig te richten op wat je aan het doen bent en al het andere te negeren. Niet multitasken dus, maar te werk gaan alsof dat wat je doet, het enige is dat belangrijk is. Een dergelijke aandacht helpt je ook meer te ontdekken in wat je doet en daardoor steeds nieuwe uitdagingen te ontdekken. Csikszentmihalyi, de grondlegger van het flow onderzoek, beschreef ooit een hotdogverkoper die al dertig jaar hetzelfde deed: broodje pakken, opensnijden, worstje erin. Maar na dertig jaar vond hij nog diepe bevrediging in zijn werk. Waarom? Alles wat hij deed, deed hij met volledige aandacht en concentratie. Het opensnijden van een broodje was voor hem verheven tot een kunst.

Flow kunnen we in elke activiteit ervaren, of het nu stofzuigen is of financiële analyses maken. Het goed toepassen van deze principes betaald zich terug in in zowel hogere prestaties als meer bevrediging uit het werk.


This entry was posted in Focus and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*